Islam + productive= ♥

 
 
Asalamualeikum. 
 
Hoppas allt är bra med er :) Med tanke på att många börjar skolan snart (själv redan nästa vecka) så funderade jag på hur jag kan göra det bästa utav, i mitt fall, sista året på gymnasiet och hur jag kan behålla lugnet i år men även viktigast balansera deen, studier och annat ansvar man har. 
 
Vill inshallah dela med mig av mina tips och råd som jag skrivit ihop. Dessa punkter kan passa er som går/ska börja skolan eller vill bara ha en mer produktiv vardag samtidigt som ni kommer Allah närmare. Först 3 basic punkter som starter som förhoppningsvist kommer hjälpa er mycket i livet. Yalla!
 
1. Avsikt = ibadah? – Du läste rätt, eller nästan. I islam börjar varje handling med en avsikt och varje avsikt som är avsedd för Allah är en handling av ibadah. Rena därför din avsikt och gå i skolan o få en utbildning med avsikten att hjälpa din ummah, spendera tid och hjälp till i huset för att underlätta för familjen, ät och sov för att ha ork för bön, dua och lära dig om islam osv allt detta för vem? För Allah skull och för att komma Honom närmare. 
 
2. Handling- Nu när du har din avsikt redo är nästa steg handling. En bra början är sätta upp dagliga mål, vad vill du åstadkomma idag? Hur kan jag komma Allah närmare idag? Osv. När du har dina mål nedskriva fundera även på hur du ska gå tillväga för att nå dina mål. Kom ihåg! Var realistisk, om dina mål är fler än vad dygnet har timmar eller så stora för att avklara under en dag så är det aldrig fel att dela upp dina mål i delmål. Du vet bäst vad du klarar av och hur mycket. Kom ihåg att det är bättre att få något gjort under en dag än inget alls och allt som görs för Allah skull går aldrig förlorat. Och den som har gjort så litet som ett stoftkorns vikt av gott skall se det” [Az- Zalzalah 99:7]
 
3. P.P – Känner ni igen känslan när en hel dag gått förbi utan att man fått något gjort? Precis. Inte heller känns det bättre när man har en hel list av ”att göra” i bakhuvet. Vid sådana stunder är det bra att komma ihåg P.P- planera och prioritera.
 
Att planera sparar en så mycket tid och gör att du får mer tid över för saker du vill göra. Att tvärtom spendera dagar utan mål och slösa dyrbar tid gör dig ingen nytta och om något lämnar dig endast med tankar av skuld och missnöje över varför du inte använde din tid bättre. Så länge du lever är det inte för sent att investera i sin tid och komma Allah närmare, för förloraren är den som står framför sin herre på domedagen och inser att man låtit tiden rinna iväg. ”… Herre! Vi har sett och vi har hört; låt oss få återvända [till jorden]! Då skall vi leva ett rättskaffens liv - [nu] har vi visshet." [As- Sajdah 32:12]

Prioritera är också en annan viktig sak. Fundera över vad du gör under en helt vanlig dag, vad tar mest tid? Går mesta tiden åt att kolla sociala medier? Eller är det sömn? Synder? Spenderar mycket tid med vänner? Vad det än är ställ frågan till dig själv: Är just detta som tar mycket av min tid gynnande i min relation till Allah? Om inte prioritera bort det eller lägg lagom mycket tid på det. Kom ihåg att islam är medelvägens och jämviktens religion. Att kolla sociala medier, umgås med vänner, sova osv är inte fel men ha i åtanke att för mycket av det goda kan ibland eller oftast vara skadligt för oss och vara orsaken till att vi glömmer Allah.

Kom även ihåg att i välsignelser finns det prövningar, om Allah har välsignat dig med mycket ledig tid så kan prövningen vara hur du spenderar din tid. Allah vet bäst. Planera och prioritera därför ofta speciellt när du vet att du har mycket att göra. Till alla som pluggar, kan jag inte betona hur viktig denna punkt är, den kommer spara dig sena nätter och stress. 

Hoppas dessa punkter var av nytta (vet att jag själv kommer använda dem mycket ). Kommer fler liknande inlägg inshallah framöver!

Saknar ni något i inlägget, vill lägga till något av dessa punkter eller är något otydligt? Skulle mer än gärna vilja höra av er hur ni gör för att få en produktiv vardag :)

/ Naima

 

 

 

 
 
 
 
Allmänt, Plugg | back2school, islam, productive, skola | |
#1 - - Sister of Sunnah :

Finally, tips på hur man kan sluta procrastinata. Ååh vad detta inlägget behövdes :D Jazakallahu khair denna kommer att komma till användning!

Svar: Hahaha visst, if you ever see me procrastination dra mig i öronen till detta inlägg #bojkottaprocrationation ! :) Allhamdulilah att du gilla det, Må Allah underlätta för oss. See you love!
Vi står bakom våra namn ...

#2 - - fardus:

Fantastiskt! Jezakaa Allah Kheyr!

Svar: Du är fantastisk syster! Önskar dig en fortsatt underbar fredag <3
Vi står bakom våra namn ...

Upp